2020

1. Betere behandeling van uitgezaaide borstkanker (COSMO)

Soort kanker: Borstkanker
Besteding:
Levensverlenging en kwaliteit van leven
Nodig:
€ 271.300
Ziekenhuis: Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (Gabe Sonke en Tessa Steenbruggen)

Korte uitleg

Jaarlijks krijgen zo’n 3.000 vrouwen en een paar mannen in Nederland te horen dat ze uitgezaaide borstkanker hebben. Genezing is dan helaas niet meer mogelijk, maar chemotherapie, hormoontherapie en immuuntherapie kunnen helpen om zo lang en zo goed mogelijk te leven.

Als zo’n behandeling goed werkt en weinig bijwerkingen geeft dan kan je deze lange tijd gebruiken, totdat tumoren weer gaan groeien. Op dat moment adviseren richtlijnen om de behandeling te veranderen naar een andere vorm van chemo-, hormoon- of immuuntherapie. Helaas worden tumoren uiteindelijk ongevoelig tegen elke behandeling. Het is daarom zaak om iedere behandeloptie zo goed en zo lang mogelijk te kunnen gebruiken.

Samenvatting

Door betere scans en meetmethoden zien de onderzoekers steeds vaker dat niet alle uitzaaiingen bij een patiënt hetzelfde reageren op behandeling. Ze zien bijvoorbeeld dat één of twee uitzaaiingen groeien terwijl andere uitzaaiingen nog wel goed geremd worden. Ook dan is het advies om de behandeling te veranderen. Maar daardoor zijn verdere behandeling mogelijkheden sneller op.

In hun onderzoek willen de onderzoekers laten zien dat dit beter kan: bij patiënten bij wie een behandeling met bijvoorbeeld hormoontherapie of immuuntherapie voor uitgezaaide borstkanker goed werkt maar één à twee uitzaaiingen toch groeien, gaan de onderzoekerse die slechte uitzaaiingen behandelen met een operatie of bestraling. Tegelijkertijd gaan ze door met de hormoon- of immuuntherapie die verder goed werkt. Vervolgens meten de onderzoekers hoelang de voortgezette behandeling die anders al gestopt zou zijn blijft werken en of de lokaal behandelde uitzaaiingen inderdaad weg blijven. De onderzoekerse meten welke kwaliteit van leven patiënten ervaren en uiteindelijk hoelang patiënten overleven na het ontdekken van de groeiende uitzaaiingen. En ze willen begrijpen welke verschillen er zijn in de biologie van de uitzaaiingen die groeiden ten opzichte van uitzaaiingen die wel goed bleven reageren. Als deze aanpak werkt bij uitgezaaide borstkanker dan is de volgende stap om het ook te gaan gebruiken bij andere vormen van kanker.

De officiële naam van deze studie is COntinue the SaMe systemic therapy after local ablative therapy for Oligo progression in metastatic breast cancer (COSMO).