2019

8. SLOTEN - Implementatie van HIPEC bij stadium III eierstokkanker

Soort kanker: Eierstok
Besteding: Langer leven
Nodig: €268.632,60
Ziekenhuis: AVL (Dr. Willemien van Driel)

Korte uitleg

Een HIPEC-behandeling (een spoeling met verwarmde chemo) verlengt de levensduur van vrouwen met gevorderde eierstokkanker. Nu mogen alleen centra met voldoende ervaring deze operatie aanbieden. Door dit onderzoek wordt er een implementatieplan opgesteld, waardoor de behandeling in meerdere centra kan plaatsvinden.

Samenvatting

Uit eerder KWF-gefinancierd onderzoek blijkt dat vrouwen met gevorderde eierstokkanker een jaar langer overleven wanneer ze een HIPEC-behandeling (een spoeling met verwarmde chemo) krijgen.

Dit studieresultaat vraagt erom dat de HIPEC-behandeling in meer ziekenhuizen de standaard wordt voor dit stadium (III) eierstokkanker. De operatie geldt als hoog-complexe zorg, waardoor alleen centra met voldoende ervaring deze mogen aanbieden. In dit project willen de onderzoekers een implementatieplan voor heel Nederland uitrollen, zodat de behandeling in korte tijd veilig in meerdere centra geïntroduceerd kan worden.

Update (mei 2020)

Sinds september 2019 is een arts-onderzoeker werkzaam op het project. Zij heeft inmiddels in kaart gebracht hoe de HIPEC-procedure uitgevoerd wordt bij de 10 centra. Dit is onder andere gepresenteerd op een symposium wat in november is gehouden en waarbij alle HIPEC-teams aanwezig waren.

Het was de bedoeling om in het tweede kwartaal met elkaar samen te komen om te bekijken hoe we dit verder kunnen stroomlijnen, maar helaas heeft de corona-epidemie hier roet in het eten gegooid. Door de capaciteitsproblemen op de IC’s worden er nu niet overal HIPEC’s uitgevoerd. De arts-onderzoeker is ondertussen wel bezig om de plannen voor een goede implementatie verder uit te werken zodat ze hier weer snel mee door kan gaan op het moment dat de HIPEC-procedure weer uitgevoerd wordt. Daarnaast worden er vragenlijsten uitgestuurd aan patiënten met een ovariumcarcinoom om meer inzage te krijgen in de impact op het dagelijks leven van de behandeling van eierstokkanker.